Het verhaal achter het Lipstick-kisses colbert

Om mezelf een beetje uit te dagen had ik me als doel gesteld om een colbertje te maken dat qua uitstraling goed bij Marilyn Monroe zou kunnen passen, maar dan met een iets modernere snit.

 

Het patroon had ik al eerder gebruikt en ik ben gewoon heel blij met dit model. Het peplum is niet super uitbundig, maar evengoed aanwezig en geeft het idee van meer taillering, zonder dat het feitelijk de taille inneemt. Het is meer een visueel effect waar je gebruik van maakt. De sjaalkraag is minder lastig te verwerken dan een kraag rever, en staat ook nog eens vrouwelijk en elegant.

 

Het borstzakje heb ik gemaakt op de oude kleermakers manier die ik vorig jaar tegenkwam toen ik een antiek gilet van een mannen kostuum aan het ontleden was ✂️. Ik vind het een hele mooie techniek omdat je de hele strook eigenlijk eerst maakt (iinclusief voering), voordat die aan het pand wordt gezet. De inkijk kan daardoor ook heel laag beginnen.

 

Het colbertje is strak gesneden en heeft een kleine pagode-schouder: die loopt iets op aan het eind van de schouder. Als je zelf een pagode schouder tekent vergeet dan niet om de mouwkop ook aan te passen, dus hoger te tekenen!

 

Nadat ik de basis van het colbert in elkaar had gezet, was het tijd om de plaats van de lipstick kisses te bepalen. Daarvoor heb ik gebruik gemaakt van proefjes die ik eerder had gemaakt. De lipjes zelf zijn gemaakt met een geborduurde omranding en twee kleuren rood die ik door elkaar heb gebruikt, om meer verdieping in de kleur te krijgen.

 

Twee stofknopen als sluiting, waarbij 1 knoopsgat is gemaakt in de naad tussen het voorpand en het peplum. Het andere knoopsgat is een

traditioneel gepaspoilleerd knoopsgat.

Borduren van de lipstick kisses

Borduurgaren

Versteviging van het peplum met paardenhaar.

Plaatsing van de lipstick kisses bepalen met proefjes. Later heb ik direct op het colbert geborduurd.

Detail van de sjaalkraag.