Een leven lang leren, of, het leven is 1 groot experiment, zo kan ik nog een paar onliners noemen die mijn leven karakteriseren. 
Een flinke omweg heb ik gemaakt om te komen waar ik nu sta, met ups en downs. 

Ups omdat ik keer op keer heb gemerkt dat ik hard kan werken om iets te bereiken. Omdat ik al zoveel mooie dingen heb meegemaakt, de geboorte van mijn kinderen, die stabiele liefde die ik heb en nog steeds ontvang van mijn partner, mijn ouders, familie en lieve vrienden. Dat is voor mij zo belangrijk! Dat geeft me moed en vertrouwen in het leven. 

Downs, omdat ik lange tijd moeilijk kon kiezen, en prioriteiten door elkaar haalde. De zoektocht naar mijzelf, als moeder, partner, dochter, al die verschillende rollen verwarden me, en ik vergat wie ik nu eigenlijk zelf was. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik deze fases door heb moeten maken, om te komen tot wie ik nu ben.

In mijn jonge tienerjaren handwerkte ik al veel, en naaide ook kleren voor mezelf. Tijdens mijn studententijd is dat helemaal verwaterd. Maar toen ik in 2014 werd ik uitgenodigd voor een gala, begon het weer te kriebelen. Ik wilde namelijk in een denim avondjurk, maar kon dat nergens vinden. 

Een vriendin heeft toen een patroon voor me getekend, en daarmee ging er een wereld voor me open! Als ik zelf toch eens patronen kon tekenen, dan zou ik alles kunnen maken wat ik wilde!

Ik kon meteen instromen bij de modevakschool en ik heb die heb die jaren daar altijd als heel fijn ervaren. iIk leerde steeds meer, kreeg steeds meer ideeen, en durfde voorzichtig een toekomst voor me te zien als coupeuse.

Ik ben zo blij dat ik een open blik kon houden, en naar mijn gevoel durfde te luisteren. Want ineens kon ik daardoor heel goed keuzes maken en beslissingen nemen. En waren oordelen van anderen, waar of niet waar, ineens helemaal niet meer belangrijk. Dat besef maakte me zo gelukkig! 

En nu, als ik werk in mijn prachtige atelier aan de voet van de duinen en bos, met de geluiden uit de tuin om me heen, kan ik mijn geluk ook niet op. Stel je voor: elke dag mag ik mooie kleren voor anderen maken, ik werk met de mooiste stoffen, ik heb ontzettend leuke gesprekken met mijn klanten, kortom, ik leef van mijn droom. Ik zit helemaal op mijn plek!

In mijn werk als ontwerpster en coupeuse vind ik de mening van de klant heel belangrijk, en denk ik graag mee over oplossingen en mogelijkheden. Vaak komen er dan ook andere dingen ter sprake, zoals stijl of comfort, of kleur. 

Model, pasvorm, stof keuze, alles draagt bij aan het grotere plaatje, het kledingstuk dat het uiteindelijk gaat worden. Het is ontzettend leuk om het daar met je klant over te hebben. En het ultieme doel daarbij is natuurlijk een prachtig maatwerk couture stuk, waar je supergelukkig mee bent!

 

Ervaringen/opleidingen

Patreon membership on Couture Corsets and Costumes (Royal Black Couture, online)

Leer-specialisatie (Leather Fashion Academy, Amsterdam)

Freelance coupeuse (Mart Visser, Amsterdam)

Coupeuse I (Modevakschool Nancy van Vliet, Alkmaar)

Coupeuse II, proportieleer, afwijkende/asymmetrische lichaamsmaten (Modevakschool Nancy van Vliet, Alkmaar)

Costumiere (Modevakschool Nancy van Vliet, Alkmaar)

Broderie d'Art (Ecole Lesage, Parijs)

Moulage (Ton Verswijveren, Alkmaar)

Docente modevakschool (Fifty Ways, Haarlem & Modevakschool Nancy van Vliet, Alkmaar)

Coupeuse-stage (Thandora Bruidsmode, Alkmaar)