Het verhaal achter de vintage Schiaparelli

My oh my, toen ik via via dit patroon in handen kreeg, was ik op slag verliefd 🥰.  Wat een heerlijke kans om een vintage patroon uit te werken, en te leren over de werkwijze van toen. Zou die veel veranderd zijn in de loop der tijd?

 

Ik heb qua maat een paar aanpassingen gedaan; de voorlengte heb ik langer gemaakt, de taille wijder, en ook de mouwen heb ik wijder gemaakt. Interessant was het om te zien hoe de markeringen op de patroondelen waren aangebracht: geen streepjes, maar geponste gaatjes in verschillende vormen: kleine en grote rondjes, vierkantjes en driehoekjes. Als je wat vaker heb genaaid, dan is het niet zo moeilijk om de functies daarvan te begrijpen, en helemaal als je weet dat de engelse patronen eigenlijk altijd inclusief naadtoeslag gemaakt worden.

 

Ik heb zoveel mogelijk de (engelse) werkbeschrijving gevolgd. Ik kon goed volgen wat ze schreven, snapte de bedoeling van de stappen, maar ik vond het soms wat kort door de bocht. Ik miste de verfijning van een "couture" stuk. Of dat nou kwam omdat dit patroon is gemaakt voor hobbynaaisters of omdat de couture technieken toen nog niet zo ontwikkeld waren kan ik niet helemaal zeggen, maar ik vermoed het eerste. Dit Vogue patroon kon door iedereen gekocht worden, en moest dus maakbaar zijn voor de meesten.

Zoals de mouwkop: er zit vrij veel overwijdte in, waardoor je een mooie kop op de mouw krijgt, maar als je de mouwkop niet verstevigt, zakt ie een beetje in (zie de foto). Dit is ook het punt waar mijn jackje verschilt van de tekening: de mouw van de tekening lijkt vrij vlak ingezet, terwijl mijn jackje echt wel een flinke mouwkop heeft. Er zit overigens geen schoudervulling in het jasje, maar ik heb dus wel de mouwkop wat gevuld.

 

Het volledige patroon bevat ook nog een blouse en een rok. Wellicht dat ik die ook nog een keer kan maken, vooral de blouse vind ik heel leuk en daar zitten ook leuke uitdagingen in. De rok vind ik zelf wat "gewoontjes" en ik heb overigens ook geen stof meer over van het jasje.

 

Veel kijk-plezier, en als je vragen hebt, stel ze gerust!

Van finish naar start in een paar afbeeldingen.

 

 

Het originele patroon uit 1951.

Voor en na het "vullen" van de mouwkop.

Versteviging van het armsgat.

De zakjes zitten er allemaal in, knoopsgaten ook, kraag zit er op en nu kan ik verder met het in elkaar zetten en de voering.

Tijdens het maken van de zakjes. Lastig, want ze zijn in twee richtingen rond!

Kijk dit wordt al wat!

Markeren en verstevigen van de onderdelen.

De patroondelen liggen op de stof.

Detail van een zakje.

Binnenwerk van paardenhaar, 1 zakje zit er in, bezig met de knoopsgaten.

Alle patroondelen heb ik overgenomen om de originelen te sparen.